Reading time: 2 min

Madeira is voor iedere natuurliefhebber een paradijs voor het maken van voettochten. Om zeker te zijn dat u plezierige tocht zult hebben, raden wij u ten sterkste aan dat u op pad gaat met een gekwalificeerde wandelgids. Uw veiligheid is van grootste belang en u verdient op dit aspect de grootst mogelijke service. Om dat doel te bereiken gebruiken we gekwalificeerde berg- en wandelgidsen.

Het is voor de hand liggend dat uw veiligheid al vóór de wandeling begint. Het is cruciaal dat iedereen goed is voorbereid op de risico’s die hem of haar te wachten staan. Het maken van tochten langs en op de levada’s routes van Madeira, evenals de overige wandelingen in de natuur, hebben hun risico’s. Daarom raden wij bijvoorbeeld aan iedere wandelaar dat ze kleding dragen, dat bestaat uit laagjes (wat makkelijk maakt om snel aan- en uit te trekken) en indien mogelijk ook “waterproof”. Verder ook het advies om zonnecrème te gebruiken, voldoende water mee te nemen, een zaklantaarn enz.

Onze getrainde wandel- en berggidsen hebben een speciale opleiding van minimaal èèn jaar gevolgd, dat gericht is op alles wat samenhangt met het wandelen op Madeira. Hierdoor kunnen we zowel u, als wandelaar, en de gidsen zelf, alsmede de verbeterde voorzieningen op de wandelroutes, een aangename en ontspannen wandel beleving garanderen.
Helaas zijn er in de afgelopen periodes, door andere organisaties, een grote aanbod van wandelingen met ongekwalificeerde gidsen. Deze onbevoegde “gidsen” kunnen risico’s met zich mee brengen voor de veiligheid van de wandelaars. Tevens zijn deze nep-gidsen niet in staat om een goede service, informatie en veiligheid te voorzien.

Mede hierdoor is er een toename aan ongelukken ontstaan en heeft deze situatie geleid tot grote bezorgdheid op Madeira. verzeker u ervan eerst dat uw gids gekwalificeerd of in opleiding is. Gidsen die dit jaar bezig zijn met hun opleiding mogen als officiële wandelgidsen groep begeleiden. Hiermee verdienen ze meer wandel-uren t.b.v hun gids opleiding.

Zowel gekwalificeerde gidsen als gidsen in opleiding zijn trots op hun beroep en hebben een grote liefde voor de natuur hier op het eiland. Zij willen dat met u delen.

Afgelopen jaren is het aantal wandel-groepen op Madeira sterk gegroeid. Het eiland trekt ieder jaar meer groepen aan, die wij graag verwelkomen. Helaas sommige van deze groepen hadden hun eigen wandel-leider mee, die geen (Madeira) ervaring had, en weigerden om gebruik te maken van een officiële Madeira wandelgids. Volgens de Portugese wetgeving is dit niet toegestaan en daardoor illegaal. Bovendien brengt dit grote risico’s met zich mee (op het gebied van veiligheid).