Reading time: 2 min

We hebben aan diverse mensen de vraag gesteld “wat zijn de voordelen om een Levada wandeling te doen met een gids?“.
Volgt hier hun reacties/antwoorden:

Wandelen-met-gids2
  1. Allereerst kent de gids het gebied, de klimatologische omstandigheden en kan hij/zij een alternatief bieden wanneer de weer-situatie een bepaalde wandeling niet toelaat i.v. de veiligheid van zijn gasten.
  2. Vaak moet je met wandeltochten een aparte reisverzekering afsluiten, maar indien je een georganiseerde wandeling boekt is deze verzekering altijd inbegrepen. De gids kan als geen ander inschatten of het verantwoord is om deze wandeling te doen.
  3. Vele wandelingen gaan van punt A naar punt B. Zou je dit op eigen gelegenheid doen, dan moet je maar weer zien hoe je bij je auto terugkomt. Vaak zijn de taxikosten en de benzinekosten van de eigen huurauto gelijk of hoger dan de kosten van een georganiseerde wandeling. Vele beginpunten van wandeling staan slecht aangegeven en zijn met het openbaar vervoer niet of nauwelijks te bereiken.
  4. De gids kent het gebied op zijn duimpje, weet de gevaarlijke plekken vooraf en daardoor is de kans op verdwalen nihil en ongevallen vele malen kleiner. De gids is altijd een gediplomeerd EHBO-er en weet hoe te handelen in geval van nood.
  5. Een goede gids houdt rekening met de hele groep, en probeert iedereen ook te betrekken bij de wandeling. Voordeel van het wandelen in een groep is dat je op deze manier weer anderen leert kennen. Vaak lopen we met meerdere nationaliteiten door elkaar zodat je ook andere culturen tegenkomt.
  6. Van een goede gids mag je verwachten dat hij/zij een toegevoegde waarde heeft. Die toegevoegde waarde mag mijns inziens niet alleen het uitzetten van de route zijn, maar moet ook ruimschoots aandacht hebben voor de historie, planten en dieren en omgeving.
  7. Ook onderweg van en naar de wandeling in de minibus is er de mogelijkheid dat de gids uitlegt geeft over het één en ander.

Marcel Peereboom – Freelance wandelgids op Madeira